LCHF - ett sätt att leva



"Det dyker ständigt upp nya metoder för den ultimata viktnedgången. LCHF står för low carb high fat, vilket innebär en mindre andel kolhydrater och en större mängd fet. Frågar du mig är lågkolhydratkost inte ännu en bantningsmetod, utan ett sätt att leva. En återgång till naturliga råvaror och ursprungliga och näringstät mat. Och en reaktion på de senaste 30 årens rekommendation att äta minimalt med fett och en större andel kolhydrater för att gå ner i vikt. Något som tvärtemot har gjort många människor överviktiga och sjuka.


Kolhydrater skapar svängningar i blodsockernivån som gör oss mer hungriga och skapar sug, tyvärr oftast efter onyttigheter. Vid högt blodsocker ökar insulinpåslaget och därmed inlagringen av fett i våra fettvävnader. En hög blodsockernivå ligger också till grund för högt blodtryck, diabetes typ 2 och bekymmer med leder, kärl och hjärta.



vi bör eftersträva en kortare sträcka från jord till bord och så lite inblandning som möjligt av det som förstör råvaran i form av onaturliga tillsatser. Byt ut margarin och bordsmargarin av typen Becel och lätta mot riktigt smör och Bregott. Andra bra fetter är olivolja, kokosfett, rapsolja och det fett som finns naturligt i fet fisk, kött, avokado och oliver. Fett mättar bra och håller blodsockernivån på en jämn och bra nivå. Ät så mycket fett så att du håller dig mätt mellan måltiderna, men överdriv inte intaget.


Välj i första hand grönsaker som växer ovan jord; till exempel olika gröna blad, alla kålsorter, lök, tomater, paprika, sparris, zucchini och selleri. Ät bär med undvik annan frukt om det är möjligt. Skippa allt som innehåller socker, framförallt vitt raffinerat socker. Jag är övertygad om att maten inte bara påverkar vår vikt utan även orken, immunförsvaret, hyn och magen. Men allt behöver inte ske med en gång, utan se det hela som en resa till godare mat och bättre hälsa!"

Hämtat ur Hemets Journal nr 36/11
Klara Desser

 

//Emelie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0